Het ideale home office staat vol planten

Het ideale home office staat vol planten

De titel van deze post lijkt me eigenlijk alles al te zeggen: in het ideale home office staan planten. Bij voorkeur heel veel planten. Ik vertel je waarom. Niet dat ik denk dat je nog meer aanmoediging nodig hebt, hoor. Maar toch. Het is toch best fijn om van andere mensen te horen dat het inderdaad een uitstekend idee om je thuiskantoor, of gewoon je hele huis, vol te zetten met planten. Ik bedoel, als zelfs NASA vindt dat een goed idee is…

het ideale home office staat vol planten

1. Zuurstof, luchtvochtigheid en een betere luchtkwaliteit, best leuk, zeker in tijden van corona

Kamerplanten doen leuke dingen met allerhande stoffen die in de lucht hangen. Zo kunnen ze ammonia, xyleen, formaldehyde, benzeen een tolueen opnemen en afbreken, en houden ze de vochtbalans in je huis in stand. (Als je in een normaal huis woont. In mijn oude huis, een prachtige Altbau, maar een tochthol, hielp dit geen barst.)* Ze zetten bovendien CO2 om in zuurstof, ook een kwaliteit waar je alleen maar van onder de indruk kunt zijn. (Vind ik, tenminste.)

Planten absorberen trouwens ook een beetje geluid.

Je kunt hierover meer lezen bij NASA, of gewoon de samenvatting bij Bored Panda, ook niks mis mee.

2. Concentratie, productiviteit en creativiteit

Planten zijn ook goed voor je concentratie, productiviteit en creativiteit, zegggen verschillende onderzoeken. Volgens Science Daily zijn we zelfs 15% productiever in een groene omgeving.

Nu, of dit klopt kan ik je niet met zekerheid zeggen. Creativiteit, ja, zeker, want die planten staan gewoon te staan en groeien en doen hun ding alsof het niets is. Ik vind dat zeker fascinerend en inspirerend. Maar het leidt me ook af. Want planten maken de hele tijd nieuwe blaadjes, en die moet je dan bekijken. Of er gaan blaadjes dood, en daar moet om getreurd worden, of op z’n minst ga je je toch afvragen wat je verkeerd gedaan hebt.

Daaraan zie je al: je bent er maar druk mee, met je plantenvrinden. Dat brengt me op mijn volgende punt:

3. Maar waar het echt om gaat: minder stress, meer gezelligheid, entertainment én een nieuwe hobby

Luchtkwaliteit, meer concentratie als je planten in je home office hebt staan, dat zijn natuurlijk mooie dingen.

Maar om eerlijk te zijn… merk ik daar vrij weinig van.

Nee, het allergrootste en fijnste voordeel van een huis en home office vol planten is: entertainment. En ontspanning. Een hobby, ook.

Moet ik misschien even uitleggen.

Ik ben er niet trots op, hoor, maar ik heb een lange geschiedenis als planthater. Of in elk geval als plantkiller, want ik vond planten best leuk, maar niets bleef in mijn bijzijn langer dan een maand in leven.

Tot ik in de snikhete zomer van 2018 in een opwelling vier planten kocht. Een dieffenbachia (Flavio, want je eerstgeborene moet een naam hebben), een epipremnum, een Blutsauerampfer (een soort sla, daar komt het op neer) en een raindrop peperomia.

Kort daarna verhuisde ik naar een nieuwbouwhuis. Lang verhaal kort: van deze vier planten leeft alleen de epipremnum nog, maar hij heeft inmiddels gezelschap van meer dan 40 broers en zussen. Ik ben de tel een beetje kwijt geraakt, en er is ook een balkon dat vol planten staat. (Eerlijkheid gebiedt me toe te geven dat er ook regelmatig iets doodgaat. Maar daarvoor is er ook steeds nieuwe aanwas, al dan niet in de vorm van stekjes, want dat kan ik tegenwoordig ook!)

Wat blijkt namelijk (dit graag onthouden voor later):

  • Planten zijn mooi – of het nou je woonkamer of je kantoor is, de ruimte knapt er enorm van op.
  • Ze zorgen ook voor entertainment, want ze maken nieuwe blaadjes aan. Worden hoger. Groeien in gekke richtingen.
  • Om dat te doen hebben ze JOU nodig. Mij geeft dat een nuttig gevoel. In het verlengde daarvan:
  • Planten in huis en op kantoor = ontspanning. Zorgen nieuws en werk voor stress? Hoog tijd voor een rondje langs de planten! Beantwoord een paar belangrijke vragen: wie heeft er honger, wie is er toe aan een zonnebad, wie heeft vannacht stiekem een blaadje laten vallen dat moet worden opgeraapt, welk stekje heeft wortels gemaakt, wie heeft er een nieuw blaadje uitgerold, wie wil er vandaag misschien in een andere pot staan?
  • En je leert ook nog eens wat. Weet jij bijvoorbeeld al wat een hygrometer is en wat een dieffenbachia gelukkig maakt?

Ik neem aan dat je inmiddels op weg bent naar het tuincentrum om je eigen home office ook vol te pletteren met planten! Next level: balkony office! 😉

Sofa office… want ja, ik heb een extern kantoor, maar daar mag ik i.v.m. coronamaatregelen nu niet komen. En ik heb ook een home office met een bureau (en planten), maar ik ben tevens een luie donder en krijg mijn bibbus meestal niet van de bank – sofa office rulez, ja?

*Dat gezegd hebbende heeft geen enkele plant in het nieuwe huis (een gemütliche nieuwbouw met deugdelijke isolatie) ooit nog luizen gehad).

Plaats een reactie

vier × twee =

Heb je toevallig zelf een tekst nodig? Ik kan je helpen:

Contact

Business Center Alte Kleiderkasse
Harkortstraße 95
22765 Hamburg

info {at}feminadocta.nl

Contact

Business Center Alte Kleiderkasse
Harkortstraße 95
22765 Hamburg

info {at}feminadocta.nl