Productief in je pyjama? 12 goede thuiswerktips

Productief in je pyjama? 12 goede thuiswerktips

Misschien werk je sowieso al een deel van je tijd of zelfs altijd thuis en krijg je jezelf elke morgen probleemloos aan de praat. Maar als je normaal gesproken niet thuiswerkt en nu wel thuis zit, dan kan dat hele home office nog best een toestand zijn.

Geen nood! Ik werk al sinds 2011 jaar grotendeels vanuit huis. Met deze 12 thuiswerktips help ik je op weg – we trekken alles uit de kast, zelfs de wasmachine, en ook de pj’s, als je dat wilt.

1. Even over die pyjama

Nummer #1 tip die je vaak leest is ‘kleed je aan alsof je gewoon naar kantoor gaat, en als dat niet lukt, trek dan in elk geval schoenen aan’. Want in je pyjama zou je te veel de neiging hebben te gaan netflixen en niet productief kunnen zijn.

Dit, lieve mensen, is onzin, en het is bovendien gewoon goor om binnenshuis schoenen te dragen. (En sowieso, wie draagt er nou schoenen bij z’n pyjama?)

Helpt het je om in werkmodus te krijgen door je kantoorkloffie aan te trekken? Zeker doen. Ook als je een video call met collega’s hebt zou ik even zorgen dat in elk geval aan de bovenkant toonbaar is (leve het video conference cover up shirt ;))

Maar stoom jij lekker door in je pyjama of joggingbroek, laat dat dan lekker zo.

2. Zorg voor een niet-vrijblijvend plan en deadlines

Meer dan ooit moet de motivatie nu uit jezelf komen. En geloof me, soms verstopt die motivatie zich heel diep in je tenen. Een goede planning is daarbij mijn houvast.

Een goede planning is ook vooral niet vrijblijvend. Spreek deadlines af met collega’s en klanten, of spreek af samen bij te houden wat je hebt gedaan. Ik vind de Structuurjunkie-planner een fijne agenda om mee te werken.

3. En voor regelmaat en pauzes

Voorkom dat je de halve dag zit te netflixen bezig bent met huishoudelijke dingen en huiswerk en ’s avonds moet werken of juist aan één stuk doorbuffelt en om 23 u verbaasd opkijkt omdat het buiten donker is. Het sleutelwoord? Structuur. En pauzes!

Misschien zit elke dag van 9 tot 17 u werken er even niet in. Dat is niet erg, dat herkennen waarschijnlijk heel veel mensen. Ik vind het handig mijn tijd in blokken te verdelen. Regelmatige pauzes moeten ook zeker onderdeel uitmaken van deze blokken, net als frisse lucht.

4. De wasmachine kan daarbij helpen!

De wasmachine, jawel! Nuja, niet bij de frisse lucht. Maar als die berg wasgoed je boos aan ligt te kijken, kan het verleidelijk zijn hem eerst ‘even’ weg te werken. Maar ja, die klus voor een van je klanten moet ook af.

Waarom gebruik je de wasmachine niet als timer? Stel, je wasprogramma heeft 2,5 uur nodig. Prima, dan neem je die 2,5 uur om een klus af te maken. Daarna hang je de was op en neem je even een pauze.

Kan ook werken met de vaatwasser, of met een aflevering van Peppa Pig (voor kleine klussen ;)).

5. Maak afspraken met huisgenoten

Gesproken over Peppa Pig: misschien ben je niet de enige die thuiswerkt, maar moet je partner ook thuis aan de slag, en moeten er ook honden of kinderen geëntertaind worden. Dat vraagt om een strak plan. Zorg in elk geval dat voor iedereen duidelijk is wanneer je niet gestoord mag worden.

6. En laat collega’s en klanten weten wanneer je wel en niet beschikbaar bent

Collega’s en klanten willen nogal eens overexcited raken en ervan uitgaan dat je altijd bereikbaar bent. Dat kan nogal wat stress veroorzaken. Geef duidelijk aan wanneer je mail checkt of wanneer ze je kunnen bellen, en vooral ook wanneer je niet werkt.

Met een paar klanten heb ik dit systeem:
chat = dringend
mail = geen bloedspoed
Trello card = later in de week

Ben je eigen baas, dan moet je soms klanten er even aan herinneren dat je niet bij ze in dienst bent. Je hoeft niet 24/7 beschikbaar te zijn. Dat zijn zij ook zéker niet.

Sunje werkt ook thuis

7. Die regels gelden trouwens ook voor vrienden en familie

“Maar je werkt toch voor jezelf? Dan heb je toch tijd voor me?” Jazeker, ik ben zzp’er en kan mijn tijd zelf indelen. Zelf dus. Ik bepaal wanneer ik overdag ga sporten, theedrinken of telefoneren, afhankelijk van het werk dat er ligt en de deadlines die ik heb. Ik kán ’s avonds of in het weekend werken. Als ik het wil. (En meestal wil ik dat niet.)

Ben je in loondienst, dan geldt hetzelfde: je bent wel thuis, maar er moet gewoon gewerkt worden.

8. Pubquizzen met je collega’s (en vrienden!)

Het kan een beetje kaal worden, zo zonder collega’s. Maar daar is van alles op te verzinnen! Klanten van mij hebben al een digitale Krimi-speurtocht georganiseerd, virtuele pubquizzen en wekelijkse zoom-sportuurtjes.

Of spreek met collega’s af om gewoon samen te werken, alsof je in één kamer zit. Alleen is die kamer dan Zoom of Skype. Elke dag of om de zoveel dagen even bijkletsen met collega’s, klanten of andere zzp’ers helpt ook. Of je gaat voor een imaginary colleague, zie punt 11.

Vastberaden de pubquiz te winnen? Hier vind je vast wat handige weetjes om uit je hoofd te leren.

9. Bij gebrek aan collega’s: Coffitivity, “enough noise to work”

Mis je het geluid van collega’s om je heen en kun je niet genoeg met ze zoomen? Probeer dan eens de radio aan te zetten, of een tv-programma op de achtergrond. Leidt dat je te veel af (ik heb dat altijd als Jeroen Pauw in beeld is…), dan kun je Coffitivity proberen.

Coffitivity is nuja, audiobehang. Geroezemoes op de achtergrond, net alsof je in een café zit. Er ‘zijn’ mensen, maar je kunt hun gebabbel niet verstaan. Er is geroezemoes voor alle momenten van de dag.

10. Even een frisse neus halen

Ben je eenmaal bezig, dan zijn er zo een paar uur voorbij. Voor je het weet is het 14.30, heb je nog niet geluncht en ben je nog niet buiten geweest. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik word daar niet productiever of blijer van.

Eén wandeling per dag is voor mij een must. Desnoods alleen naar de supermarkt, maar het liefst een stevige wandeling bij de lunch. (Goed, liever nog ’s morgens vroeg, maar dat lukt me de laatste tijd niet zo.) Zet er een podcast bij aan, bijvoorbeeld een van deze geschiedenispodcasts, en je bent toch even in een andere wereld.

Pauzes zijn belangrijk, en even ergens anders zijn net zo goed.

10. Je bent geen pakketstation!

Het duurt niet lang voor de postbode en de buren die naar kantoor moeten door krijgen dat je thuiswerkt. Dit is het moment om te leren de deurbel te negeren. Je bent geen pakketstation voor de buren. Punt.

11. Een fijn home office bevat een plant. Of een alpaca. Of wat je maar wilt

Waarmee ik maar wil zeggen: zorg dat je werkplek prettig is. Heb je geen aparte kamer, probeer dan toch je werkplek een beetje af te scheiden van de rest van de kamer. Het is ook handig om een plek te hebben waar al je werkbenodigdheden binnen handbereik zijn.

Een goede stoel is ook belangrijk, want je wilt geen blikken reet krijgen en zeker ook geen rugpijn.

Verder mag het ook best een beetje gezellig zijn in je home office. Een collega als Sunje fleurt de boel enorm op, en planten zijn altijd goed.

12. Maak je eigen regels

Moet je werk/privé heel strikt uit elkaar houden?

Ik werk al zo lang vaak thuis dat je kunt stellen dat ik in mijn kantoor woon. In elk geval parttime. Werk en privé lopen best vaak door elkaar. Maar bepaalde regels zijn me wel heilig:  de slaapkamer is niet om in te werken. In het weekend werk ik in principe niet, maar als het écht een keer nodig is, dan maximaal één dagdeel.

Mijn belangrijkste tip: probeer dingen uit en ontdek wat voor jou het beste werkt. Stel aan de hand daarvan je eigen regels op, houd je daaraan, en wees ook niet boos op jezelf als het niet meteen lukt.

Werk-ze!

Plaats een reactie

twintig + elf =

Heb je toevallig zelf een tekst nodig? Ik kan je helpen:

Contact

Business Center Alte Kleiderkasse
Harkortstraße 95
22765 Hamburg

info {at}feminadocta.nl

Contact

Business Center Alte Kleiderkasse
Harkortstraße 95
22765 Hamburg

info {at}feminadocta.nl